maandag, december 18, 2006

Jacques Prevert

Had ik me toch bij het uitruimen van de overvolle boekenkast bijna een heel leuk boekje weggedaan. Mijn Frans is slecht genoeg om oude Folio-pockets ongezien uit te wijzen. Maar 'Histoires', van Jacques Prévert is eenvoudig en leuk. Vooral het kleine toneelstukje met wiskundig grapje getiteld 'l'addition' sprak me natuurlijk onmiddellijk aan, want wij wiskundeleraren proberen dag in dag uit aan die slimme gymnasium kindjes duidelijk te maken dat je niet zomaar alles bij elkaar op mag tellen, vaak tevergeefs. Hier is, in een eigen waarschijnlijk te vrije vertaling: L'addition.


- Ober, de rekening!
- Zeker (pakt zijn potlood en noteert), U had ... twee hardgekookte eieren, kalfsvlees, een portie doperwten, een asperge, kaas met boter, een verse amandel, één filterkoffie en een telefoontje.
- en ook nog sigaretten.
- (begint te tellen) Is ook zo, sigaretten ... Nou, dat wordt dan ...
- Hou maar op vriend, het heeft geen zin, dat lukt u nooit.
- !!!
- Hebben ze U op school niet duidelijk gemaakt dat het ma-the-ma-tisch onmogelijk is om verschillende soorten dingen bij elkaar op te tellen?
- !!!
- (met stemverheffing) En wie houd je nou eigenlijk voor het lapje? Je moet wel krankzinnig zijn om een poging te wagen kalfsvlees bij sigaretten op te tellen, of sigaretten bij koffie, of koffie bij verse amandel, of hardgekookte eieren bij doperwten, of doperwten bij een telefoon ... Waarom niet een doperwt bij een grootofficier van het Legioen van Eer als je toch bezig bent! Nee vriend, geloof me, dring niet verder aan, maak je niet druk. Je bereikt er niets mee, hoor je, niets, helemaal niets ... zelfs geen fooi.