dinsdag, december 12, 2006

Staatsrecht

Terwijl ik de foto plaats zegt Mark Rutte op de treurbuis dat het "een staatsrechtelijk belachelijke situatie" is. Interessant hoor, staatsrecht. De nieuwe tweede kamer neemt een motie aan waarin de minister van vreemdelingenzaken gevraagd wordt om in afwachting van nieuw beleid geen vreemdelingen uit te zetten die aan bepaald criteria voldoen. De kamer heeft de motie zodanig ingekleed dat aan alle vorige bezwaren van de minister tegemoet wordt gekomen. Nu is de regering in vergadering bijeen. Volgens Verdonk kon dat wel in een kwartier, maar volgens ooggetuigen ontploften Balkenende en Verhagen zowat toen ze dat hoorden, en nu vraagt het CDA om een uur. Dat belooft wat! Gaat het CDA zich eindelijk ontworstelen aan de wurggreep van Rita Verdonk? Volgens mij, maar wat weet ik, ligt het staatsrechtelijk heel duidelijk: de kamer spreekt uit, het demissionaire kabinet moet uitvoeren. Doen ze het niet, dan wordt het echt interessant. Kan je een demissionair kabinet naar huis sturen? Wie regeert dan? Over een uur of anderhalf kennen we de uitslag, en weten we ook wat staatsrechtelijk juist is, want dan heeft de SGP gestemd. Het is weer politiek. Lekker!

1 Comments:

Blogger Xander Michiel Beute said...

... en toen viel de SGP dus nogal tegen, zelfs zij zijn niet meer wat ze geweest zijn, en dat is toch hun taak: blijven zoals ze zijn.

Bijna een volle dag later worstelt het land nog steeds met het staatsrecht, en dat terwijl het allemaal zo simpel is: juist met een demissionair kabinet en juist na de verkiezingen is het van belang dat de kamer het voor het zeggen heeft in dit land. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat een minderheid over controversiele zaken beslist, dat zou betekenen dat er een totaal ondemocratische situatie ontstaat waarin het parlement machteloos is... waarin demissionaire ministers/partijen er belang bij kunnen hebben om de nieuwe formatie zo lang mogelijk te rekken.

6:25 p.m.  

Een reactie posten

<< Home