donderdag, oktober 25, 2007

Egon Schiele


Het museum voor moderne Oostenrijkse kunst biedt vooral veel Schiele. Terecht. Herman, Marise, en ik, we zijn het heel erg eens; Klimt is decoratief en eigenlijk onuitstaanbaar. Schiele heeft heel goed naar Klimt gekeken, maar Schiele is entartet. Goed zo.
We doen de twee zalen Schiele op ons dooie gemak. Er hangt een doek met huizen en een waslijn waarin je elk moment Mr. Hulot verwacht. Er hangt ook een afbeelding van de Eerste Wereldoorlog geschilderd in 1912.
De rest van het museum hangt vol andere Oostenrijkse kunst, soms aardig, maar vaak niet. Aan het eind moeten we terug naar Schiele. Welke zou jij meenemen? Op dit punt verschillen we van smaak, maar als we er een democratisch besluit van zouden moeten maken zou de boom winnen. De boom is fragiel, subtiel van kleur, bijna abstract. En, een verrassende ontdekking, de boom lijkt eigenlijk nogal op een schilderij van Jan Mankes.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ik heb op zoekterm 'Egon Schiele 1912' twintig Google-pagina's met afbeeldingen bekeken. In mijn brein geen link met WWI. Zeg het maar; welke is het?

9:50 p.m.  

Een reactie posten

<< Home