vrijdag, november 09, 2007

Kitsch

"Received opinion has it that Once Upon a Time in America is a great movie, possibly because it is a very long gangster movie (like those other ones), or because it was an epic work of passion for Leone, or because DeNiro is in it (again, like those other gangster movies), or maybe it’s a combination of those elements. But here, as is often the case, received opinion is mistaken. Once Upon a Time in America is a mess, though an often-beautiful one."
Helemaal mee eens. Het probleem is wel dat hier misschien een andere film besproken wordt dan degene die ik net heb gezien, want in de VS is de film aan mootjes gehakt en vervolgens chronologisch aan elkaar geplakt. Slecht idee.
Was er al niet een probleem met die andere grote hit van Leone, 'Once upon a time in the West'? Jazeker! Dat was een schitterende film, een proeverij van overheerlijke toverballen, zoet en glad. Lekker hoor. De film zondigt zodanig tegen het genre waar hij bij wil horen dat de ware liefhebbers nog steeds beginnen te schuimbekken als je 'Sergio Le..." zegt. Terecht. 'Once upon a time' is geen western, maar edelkitsch. Let wel: édelkitsch.
En toen kwam er dus nog een 'Once upon a time'. Die moest voor de gangsterfilm doen wat die eerdere deed voor de western. Maar gangsters en kitsch, dat gaat een stuk lastiger samen. De toverballen doen zeer aan alle kiezen, de veelgeprezen muziek van Morricone jankt door het hoofd, de craneshots blijken opeens wat ze al die tijd al waren: overbodig. Geen edelkitsch, maar gewoon kitsch. Larmoyant.