zondag, november 18, 2007

Out for a pizza


Aan het gebouwtje is het niet goed te zien, maar het lijkt erop dat dit werk van Wim Delvoye zich ergens in de Alpen bevindt. Op een groot granieten vlak op de bergwand is in zwarte kerfletters een koelkastmededeling aangebracht: "Susan, out for a pizza. Back in five minutes. George".
Wat een schitterend idee: Conceptuele kunst en land art gecombineerd. Deze plek wil ik onmiddellijk bezoeken. Het contrast tussen de volstrekte alledaagsheid van de mededeling en de enormiteit van de uitvoering maakt het tot een sublieme grap. De grap bedenken is al genoeg, Uitvoeren is helemaal geweldig.
Er is één klein probleempje: het werk bestaat zowel niet als wel. Wat het plaatje laat zien is geen foto, maar een schilderij. Ik voel me bedrogen en weet niet goed waarom. Waarschijnlijk omdat het idee alleen goed is wanneer het ofwel idee blijft, ofwel echt wordt uitgevoerd. Deze tussenvorm van het schilderij maakt het tot ....... eh, schilderij, en als schilderij is het niet alleen matig, maar ook meteen geen conceptuele kunst meer en ook geen land art. Heel jammer.