vrijdag, februari 08, 2008

Potsdamer Platz


De foto is gemaakt in 1976 door Karl-Ludwig Lange. Als je goed kijkt zie je in welke Duitse stad. Zowel de 'Imbiss', als de vestiging van de firma 'Blohm' en de Mercedes Benz zijn niet meer. De plek is er nog wel, maar ze lijkt in helemaal niets meer op het plaatje van ruim dertig jaar geleden. Ik bezocht de plek voor het eerst in het begin van deze eeuw, en toen was het een grote trieste kale vlakte. Nu, een paar jaar later, ziet het er alsvolgt uit:


Het kleine witte vierkant in het midden van de tweede foto, dat is ongeveer de plek waar op de eerste foto de Mercedes staat, en de blikrichtingen van de foto's staan ruwweg haaks op elkaar. De meer recente foto is gemaakt van achter de muur, op het inmiddels in ere herstelde Leipziger Platz.

De oudere foto is fascinerend. Ze toont het einde van het westen. Een rafelige rand, met een slordige snackbar, een onduidelijk bedrijf, en de auto van een directeur. Aan de randen is het leven altijd slordig. Even verder staat de muur en begint de vijand. Daar, net over de muur, zal het wel net zo slordig zijn. We weten het niet meer. Ik wou dat ik het nog had kunnen zien. Ik was zestien, en verder dan de Harz kwamen we niet. De tweede foto toont de gillende haast van de vooruitgang. De tweede foto is indrukwekkend, maar de eerste is fascinerend.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Daar aan de overkant van de muur lag het mijnenveld en stonden de mannen die later werden veroordeeld. Indrukwekkend beeld inderdaad. Zullen we volgend jaar naar Berlijn, doen alsof we uit didactische overwegingen zo'n Ausflug willen maken met klas 6, maar stiekum vooral weer zelf onze ogen uitkijken?

JV

10:18 a.m.  

Een reactie posten

<< Home