woensdag, maart 05, 2008

The day after


De grootste onzin werd vandaag gedebiteerd door de NRC, die schreef dat Clinton in haar speech een voor Obama 'zorgelijk punt' aanstipte: in de recente geschiedenis heeft niemand het presidentschap verworven zonder in de voorverkiezing in Ohio te winnen. Nee, hè hè, normaliter is de kandidaat allang bekend als Ohio stemt, en ja, dan wint die kandidaat Ohio.

Ik moet wel even spinnen, want anders word ik te nerveus. Daar gaan we:

- Drie weken geleden had Clinton in Texas en Ohio een voorsprong van meer dan 20 procentpunten. Ze wint Ohio met een verschil van 10 en de Texas primary met een verschil van 3. Obama gaat de Texas caucus zelfs winnen. De comeback van Obama is groots!

- Clinton loopt door de overwinningen van gisteren naar verwachting slechts tien delegates in. De voorsprong voor Obama daalt van 160 naar 150. Die teruggang is over een week, na Wyoming en Mississippi waarschijnlijk al weer weggewerkt.

- Clinton moet de resterende staten winnen met een verschil dat groter is dan 20 procentpunten in elke staat. Meer dan de helft van die staten zijn vanwege de demografische samenstelling geknipt voor Obama. Er is geen enkele reële kans dat ze dat haalt.

- Obama gaat eindelijk de handschoenen uit doen, zonder zich te verlagen tot het kenmerkende niveau van de firma Billary: waar zijn de tax-returns van de afgelopen jaren? Die ervaring waar je het steeds over hebt stelt helemaal geen moer voor.