maandag, juni 23, 2008

Waterslot


Als je van je gestolen goed echt wijn wilt maken heb je spullen nodig, specialistentuig. Van Liesbeth kwamen twee grote plastic flessen en één kurk met waterslot.

Waterslot, één te weinig.

De dame die in de natuurvoedingswinkel de telefoon opneemt, vraagt me om het nog een keer te herhalen. Waar bent u naar op zoek?

Waterslot.

Uiteindelijk kom ik bij van Kleef terecht. Maar daar maken ze jenever, geen bier, en voor bier wordt een waterslot gebruikt, maar voor jenever niet hoor. De dame, die zo te horen veel in de melk te brokkelen heeft, is resoluut en vriendelijk tegelijk. Ze gaat iemand bellen. De man aan de andere kant zegt dat ik naar een bouwmarkt moet. Voor een zwanehals.

Ja, het is eigenlijk hetzelfde. De dame slooft zich uit om mij op het goede pad te helpen. Overladen met adviezen ga ik mijns weegs, maar niet voordat de dame me heeft laten proeven van de whisky die ze bij Van Kleef in stilte produceren. Een hele mooie zachte single barrel, single malt.

Hoe de whisky heet, dat wil ik weten. De dame glimlacht en laat me de fles zien. Het is een standaard Van Kleef etiket, geplakt op een standaard kruik. Met pen is op het etiket bijgeschreven wat er in zit: whisky.

Watersloten kan je in heel Den Haag niet kopen. Wel in Leiden en in Delft. Ik weet precies waar.