donderdag, augustus 28, 2008

Wachten

In afwachting van de onmogelijke toespraak kleur ik nog maar een keer een landkaart rood en blauw. In mijn scenario wint Obama natuurlijk. In andere scenario's ook. En toch is er de laatste twee weken in de vaderlandse media een hardnekkig gerucht dat het helemaal niet goed gaat gaat in de peilingen.

Dat is de schuld van Gallup, de enige onderzoeker die elke dag peilt en derhalve hot lijkt. Geen van beide campagnes besteedt ook maar de minste aandacht aan Gallup.

Op de website van RealPolitics wordt een grafiek bijgehouden die alle enigszins serieuze peilingen weegt. Dat ziet er alsvolgt uit:



Blauw is Obama, rood is McCain. Beide grafieken gaan op en neer. Als de fasering toevallig zo uitvalt lijkt het alsof beide kandidaten gelijk liggen. Het totaalbeeld laat zien hoe statistisch irrelevant zo'n gebeurtenis is. Het totaalplaatje wijst uit dat Obama alleen in januari en april slechter scoorde dan McCain. De laatste maanden is het gemiddeld dik in orde. Er is de laatste weken helemaal geen sprake van een inhaalrace voor McCain, hoe graag de media het ook spannender wiilen maken.

Belangrijker bezwaar tegen het constante peilinggedoe is dat de landelijke peiling wat betreft percentuele kiezersvoorkeur weinig zegt over de einduitslag. Kiesmannen, daar gaat het om, oftewel, welke staten win je. En dan ziet het plaatje voor vandaag er alsvolgt uit:



Driehonderddertig kiesmannen voor Obama. Tweehonderzeventig levert al winst. Toegegeven, er zijn wat voorzichtiger extrapolaties dan deze, maar in alle analyses wordt Obama president.

Waarom die speech onmogelijk is? Omdat de speech geen Obama-speech mag zijn. Geen poëzie, geen verheven stijl, maar rood vlees. Virginia willen we ook graag winnen. Kan Barack dat ook? We zijn benieuwd.