zaterdag, november 14, 2009

Kopland revisited


Toen de G-gedichten van Rutger Kopland in het Frans werden vertaald met gebruik van de hoofdletter D, mopperde de dichter dat de vertaler niet-religieuze interpretaties van zijn werk onmogelijk maakte. In de tien G-gedichten uit de bundel Al die mooie beloften wordt een onbekende aangesproken, een zekere G, die leest wat de dichter niet schrijft. G is afwezig en aanwezig. Onzichtbaar en onhoorbaar, maar wel een allesweter die niet vergeet. G heeft een tuin met een boom vol gedachten. Ooit zou de wereld vergaan, maar toen verscheen er een duif met een takje. Maar G vertalen met D, dat komt de dichter te dichtbij.

Wie houdt Kopland nu eigenlijk voor de gek? Natuurlijk snapt hij ook wel dat je juist interpretaties uitsluit door G niet met D te vertalen. Wat Kopland waarschijnlijk dwarszit is dat zijn poëzie te makkelijk kon worden misverstaan als een vorm van verlangen naar vroeger. Kopland lijkt in zijn vroege werk een melancholicus die uitnodigt tot “ontspannen leesgenot in de luie stoel van de herkenning” (Bernlef). In de G-gedichten is dat gemakkelijk terug te vinden:


Wie zal de vriend zijn van mijn vriendin,
de baas voor mijn hond, het kind in mijn jeugd,

de oude man bij mijn dood, wie zal dat zijn als

ik het niet ben? Jij? Ach kom, jij bent niets

dan twee ogen, die zien wat ze zien, jij

bent niets dan het uitzicht: een zon schijnt,

een appelboom bloeit, een stoel staat in

het gras; vreugde, verdriet, weet jij veel,




uitzicht. Maar wie zal mijn liefste grijs en

ziek laten worden, er voor zorgen dat de hond

jankt, het kind huilt, en de dood komt? Wie
zal de appelboom laten verkommeren, de stoel

voorgoed laten staan in de regen? Iemand toch

zal toe moeten zien dat alles voorbij gaat.



Ik vind deze regels van een grote schoonheid. Er is een God gestorven en wat blijft is een verlangen. Of lees ik nu te melancholisch? Wellicht, want hier is ook een andere Kopland aan het woord, eentje die in latere bundels zal uitgroeien tot een meester van de verstilde contemplatie. De sleutel tot die latere dichter zit vooral in de regels over het uitzicht. Jij bent niets dan het uitzicht. Een zon schijnt. Het gebruik van het onbepaald lidwoord spreekt boekdelen. Er is wat er is en meer valt er niet over te zeggen. De dingen zijn de dingen, onbepaald en bijna leeg. Kopland zegt hierover: “Het gaat om antimystiek.” Het gaat niet meer om religie, accoord. Maar of het ook niet om mystiek gaat? Ik vraag het me af.

De laatste bundel van Kopland, Toen ik dit zag, verscheen in 2008. De dichter had een ongeluk gehad dat hem langdurig en ernstig in het ongerede bracht. Bij thuiskomst ontdekt hij nog feller dan voorheen de dingheid van de dingen:

je leest bij Pessoa: het is vreemder dan alles
wat vreemd is dat de dingen werkelijk zijn

wat ze lijken te zijn en dat er niets
valt te begrijpen


Dat er niets valt te begrijpen verklaart met terugwerkende kracht waarom de dichter zich destijds verzette tegen de religieuze interpretatie waarom hij zo sterk had gevraagd. In de G-gedichten ligt de kiem voor de betekenisloze dingheid der dingen. Een appelboom bloeit. Jaren later blijkt dat allemaal

voor niemand bedoeld

En de dichter denkt terug aan de psalmen van vroeger, aan de wazige spiegel van de apostel Paulus, en aan

de psalm uit je jeugd met de weiden
de waatren het vee


maar religie, dat is het niet meer. De dingen verwijzen niet meer:

....... en dat er niets
valt te begrijpen


En dan keert ook het uitzicht terug. Het uitzicht bij Kopland is uiteindelijk, na alle melancholie, de uiterste consequentie van de betekenisloosheid van de dingen:

je leest: dit uitzicht is het geval
en het geheim van de wereld is het zichtbare

niet het onzichtbare


Dat laatste is van Oscar Wilde: “the mystery of the world is the visible, not the invisible.” In combinatie met de gedachte dat het uitzicht “het geval is”, moeten we wel aan Wittgenstein, aan de Tractatus denken, de eerste en de laatste pagina:

Die Welt ist alles was der Fall ist.
Es gibt allerdings Unaussprechliches. Dies zeigt sich, es ist das Mystische

Is Rutger Kopland een mysticus tegen wil en dank geworden?

4 Comments:

Blogger Unknown said...

coach handbags outlet
true religion jeans sale
mlb jerseys
cheap jordan shoes
michael kors uk
michael kors outlet
coach outlet store
louis vuitton outlet store
lacoste pas cher
michael kors handbags wholesale
coach outlet online
michael kors outlet
true religion outlet
cheap ugg boots
michael kors handbags
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
oakley sunglasses
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags outlet
giuseppe zanotti outlet
1209minko

4:38 a.m.  
Blogger Unknown said...

ninest123 16.02
michael kors, tiffany and co, replica watches, ugg boots, louboutin, oakley sunglasses, nike outlet, michael kors outlet, gucci outlet, louis vuitton, ray ban sunglasses, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, prada handbags, oakley sunglasses, longchamp, replica watches, chanel handbags, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, nike free, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton, burberry, polo ralph lauren outlet, longchamp outlet, ugg boots, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, tory burch outlet, nike air max, burberry outlet online, oakley sunglasses, nike air max, louboutin shoes, longchamp outlet, ugg boots, michael kors outlet, prada outlet, michael kors outlet, uggs on sale, louis vuitton, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ugg boots

5:54 a.m.  
Blogger Unknown said...

lululemon, oakley pas cher, hogan, tn pas cher, new balance pas cher, north face, lacoste pas cher, ray ban uk, michael kors, true religion jeans, hollister pas cher, nike air max, timberland, mulberry, hollister, ray ban pas cher, nike huarache, coach outlet, nike roshe, abercrombie and fitch, converse pas cher, michael kors, air jordan pas cher, true religion jeans, vanessa bruno, nike free run uk, longchamp, longchamp pas cher, michael kors, nike air max, nike air max, nike blazer, nike roshe run, ralph lauren uk, hermes, north face, nike free, burberry, michael kors, sac guess, nike trainers, air max, air force, louboutin pas cher, coach purses, true religion outlet, replica handbags, sac longchamp, true religion jeans, vans pas cher, ralph lauren pas cher

5:57 a.m.  
Blogger raybanoutlet001 said...

kobe sneakers
oakley sunglasses
michael jordan shoes
links of london sale
http://www.oakleystoreonline.us.org
tiffany and co outlet
cheap tiffanys
fitflops sale clearance
michael kors uk
michael kors outlet store
fitflops sale
Cheap Jordans For Sale
oakley sunglasses wholesale
tiffany online
kobe shoes
mlb jerseys authentic
kobe byrant shoes
cheap jordan shoes
adidas stan smith
true religion jeans
michael kors outlet

8:14 a.m.  

Een reactie posten

<< Home