zondag, februari 21, 2010

Verdieping


Jaap vraagt: Waarom heet een verdieping geen verhoging? Ik vraag mijn oudste broer of hij zelf het antwoord weet. Nee, hij is oprecht benieuwd. We denken een minuut of wat.

Als je een Blaakmeer bent duurt een minuut van onwetendheid bij voorkeur maar een paar seconden. Ik tik de woorden verdieping en etymologie in Google in. De website van Onze Taal geeft uitkomst:
Lange tijd werd gedacht dat verdieping te maken had met het verlagen van de begane grond naar souterrainniveau, maar dat is waarschijnlijk toch niet juist. De oorsprong van de vreemde benaming voor een juist hoger gelegen vloer moet gezocht worden in de houten constructie van de zolder. Om deze lage ruimte direct onder de kap bruikbaarder te maken werd de houten vloer vanaf de Late Middeleeuwen lager aangebracht, oftewel 'verdiept', zodat men er kon staan: dit werd een zolder met verdiep genoemd. Door hieronder nogmaals een verdiepte vloer aan te leggen ontstond een zelfstandige etage.
Verdieping geeft meer ruimte aan wat boven ligt. En dat komt aardig overeen met die andere betekenis van verdieping: datgene wat meer inzicht geeft.