woensdag, december 29, 2010

Woord

Gisteren kwamen Wouter en Mijke op bezoek en namen een prachtig cadeau mee: het woord hindercontouren. Het kostte enige reflectie om de betekenis van het woord te doorgronden. Hindercontouren kan je niet zien, maar ze staan wel op de kaart.

Aha, daar kennen we meer voorbeelden van. Wat te denken van hoogtelijnen? Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Je voelt ze in je benen. Hoogtelijnen zijn een voorbeeld van isolijnen, net zoals isobaren (luchtdruk) en isotermen (temperatuur). Welnu, een hindercontour is, als ik het goed begrepen heb, eveneens een isolijn: een lijn door punten met dezelfde hinder. Denk herrie, stank, en ander ongemak.

Wanneer je een planoloog bent, of anderszins iets wilt met de publieke ruimte, doe je er goed aan terdege rekening te houden met de hindercontouren. Wanneer je niet uitkijkt bestaat zelfs de kans dat je wordt 'gedordrecht'!

Het meest vreemde is dat de precieze betekenis van al dit prachtige jargon op het wereldwijde web nergens wordt uitgelegd.

4 Comments:

Anonymous Gelkinghe said...

Architecten, stedebouwkundigen en planologen voelen zich zelf niet geroepen om hun beroepspatois uit te leggen, en de leken die het doorgronden willen die wetenschap ook het liefst voor zichzelve houden. Vandaar het gebrek aan lexicografische schetsen terzake.

11:25 p.m.  
Anonymous Jaap said...

Ik ben te naief voor Gelkinghe's samenzweringstheorie. Deskundigen zijn natuurlijk per definitie niet te vertrouwen, maar wat hebben die slimme leken voor met hun geheimhouding? Onthul!

12:43 p.m.  
Blogger Jacob van Sluis said...

Laatste zin ontbreekt: "Bij dezen."

2:27 p.m.  
Blogger Unknown said...

ferragamo outlet
tiffany and co
michael kors handbags
north face outlet
ugg boots
rolex watches
ralph lauren outlet
marc jacobs
coach outlet online
abercrombie and fitch
gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet
michael kors outlet
cyber monday 2015
michael kors handbags clearance
cheap jordans
swarovski crystal
uggs outlet
swarovski outlet
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
1202minko

6:32 a.m.  

Een reactie posten

<< Home