zondag, februari 20, 2011

Grootste


De meeste lijstjes waarop Amerikaanse presidenten worden gerangschikt worden gemaakt door historici en journalisten. Wanneer je er een nationaal gezelschapsspel van maakt is de herinnering 'skindeep' en dan krijg je dit.

Begrijp me goed, Ronald Reagan was een veel betere president dan wij Europeese linksmensen willen toegeven. Hij herstelde in zijn piere-eentje de enorme deuk in het imago van het presidentschap die Richard Nixon er hoogstpersoonlijk in had geschopt. Reagan hoort misschien in de top tien, maar zeker niet op één.

De scores van de contemporaine presidenten zijn belachelijk hoog. Clinton was succesvol, maar niet groots. Bush was koppig, niet dom, maar wel een brekebeen. Over Obama gaan we een tijdje zwijgen en dan zien we wel. Kennedy is schromelijk overschat.

Nee, de top drie behoort aan Lincoln, Washington en FDR. Met als tweede garnituur zeker Jefferson, Theodore Roosevelt en Harry Truman.

Wie was onze beste president eigenlijk?

3 Comments:

Blogger marcelkuyper said...

Onze beste president?
1) Willem van Oranje: gewiekst politicus; switchte gemakkelijk van geloof desgewenst.
2) Van Oldenbarnevelt: alleen al vanwege die onuitstaanbare Maurits.
3) Willem I: beetje autocratisch en dom in zake België, maar heeft toch wel mooi veel zaken op de rails gezet (alleen reed de echte trein iets later).
4) Abraham Kuyper: hoe kleine luyden groot kunnen worden!
5) Wilhelmina: een kerel op het moment dat we die nodig hadden. Beetje weinig democratisch helaas.
6)Willem Drees: serveerde biscuitjes aan de Amerikanen; aan die Hollanders was de Marshallhulp goed besteed!
Juliana: trok zich soms weinig aan van het kabinet zoals een president in het Duitse model goed betaamt. Lekker pacifistisch doen in de VS.
7) Beatrix: heeft de rare neiging zich met "majesteit" te laten aanspreken, maar wat werkt zij hard als staatshoofd. Ze heeft zelfs een televisieprogramma bij de EO waar menig dictator nog jaloers op zou zijn.
8) Ruud Lubbers: loste problemen meesterlijk op; noemde de Palestijnen (Palestinians) Palestina's (Palestines); zo werd Palestina veel groter zodat alle ballingen zonder problemen kunnen terugkeren.
9) Jan Peter Balkenende: spreekt duidelijke taal!; daar houdt het volk van; Fatsoen moet je doen!, Fuck Drugs!; wordt vast de ceremoniemeester op het huwelijk van Jan Smit; hebben we eindelijk eens een Traumhochzeit!

7:07 p.m.  
Blogger Jacob van Sluis said...

Rutger Jan Schimmelpenninck, een groot staatsman volgens vele historici. Met Thorbecke als goede tweede.

9:27 p.m.  
Blogger Unknown said...

adidas outlet
soccer jerseys wholesale
michael kors handbags
mulberry outlet store
prada outlet
cheap nba jerseys
ralph lauren uk
swarovski crystal
oakley sunglasses wholesale
chanel handbags outlet
ralph lauren outlet
cheap jordan shoes
canada goose coats
toms outlet store
puma outlet
north face outlet store
ugg boots
black friday deals
ugg outlet

6:24 a.m.  

Een reactie posten

<< Home