zondag, februari 27, 2011

Kan mijn kleine broertje ook

Het residentieorkest speelde vanavond voor de pauze prachtige Mahler. Na de pauze kwam er iets nieuws: symphonic cinema. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Op een groot scherm boven het orkest wordt een film vertoond. De gedachte is dat de film de muziek verrijkt. Maar film is een vampier, ze wil niet dienstbaar zijn, ze eist alle aandacht. De film zuigt de muziek leeg. Dat de film te onbenullig is voor woorden doet er volstrekt niet toe. Dat is dan jammer voor de muziek. Sorry Rachmaninov.

Deze film zonder kop of staart is een kruising tussen de Blair Witch en Tarkovsky, zij het onscherp. Het gaat echt helemaal nergens over. Na afloop staat de videofilmer in een net pak het onstuimige applaus te incasseren. Zelden had publiek het zo bij het verkeerde eind. Bij de garderobe hoor ik een dame praten over haar ontroering en het kippenvel: "Wat een mooie film."

Wat een bagger. Of zoals Michiel terecht opmerkte: moet het een arty farty poëtisch filmpje zijn? Dat knippen en plakken wij in een weekendje toch zo bij elkaar.

Zonder dat gedoe hadden we misschien wel hele goede muziek kunnen beluisteren. Maar ja, we werden afgeleid.

Door niks.

5 Comments:

Anonymous Ex-D66/PvdA stemmer said...

Hoe sla je een brug van symphonic cinema naar flexwerk?
En hoe hou je überhaupt nog lezers vast na het woord "flexwerk" genoemd te hebben?

Ik weet het niet; gewoon proberen dus maar.

"Film wil niet dienstbaar zijn, eist alle aandacht en zuigt de muziek leeg", schrijft Frank.

Het lijkt op neoliberaal VVD-kapitalisme: het wil niet dienstbaar zijn, eist alle aandacht, en zuigt de samenleving leeg.

Dit was de brug; nu de "beef".

Vrij naar NRC Handelsblad (Economiekatern, blz. 15), afgelopen zaterdag:
"In landen met een hoger percentage flexwerkers (uitzendkrachten e.d.) komen deze flexwerkers niet sneller aan een nieuwe tijdelijke of vaste baan, en leidt flexwerk ook niet tot een structureel lagere werkloosheid." (Arbeidseconoom Ronald Dekker, Universiteit van Tilburg)

Flexibele arbeid: het klonk voor velen zo mooi, maar het werkt dus niet: flexwerkers investeren minder in zichzelf, ontwikkelen zich minder, kunnen moeilijk prestaties laten zien, en er wórdt ook niet in hen geïnvesteerd. Vaste contracten werken dus gewoon veel beter.

Kortom: het "hervormen" van de arbeidsmarkt, zoals het ook toen al heette, werkt dus niet.
Maar dat is vloeken in de rechtse kerk.

Wat wil ondertussen de PvdA?
"modernisering" van de arbeidsmarkt.
Wat wil ook GroenLinks?
"hervormen" van de arbeidsmarkt.
En wat wil tenslotte D66?
"vernieuwen" van de arbeidsmarkt.

Zodra er verkiezingen zijn geweest, rennen de PvdA, GroenLinks en D66 gezamelijk naar de VVD om daarmee te gaan samenwerken. Stem sociaal-liberaal, en je krijgt de VVD er gratis bij. Om dus nóg meer te gaan liberaliseren.

Dat het niet werkt en slecht is voor Nederland, dat maakt niet uit. Als je maar lekker kunt blijven hangen in je neoliberale geloof, gelovend dat dát de redelijke middenweg is. En het dan gek vinden dat de PVV en SP het politieke midden steeds verder samendrukken.

Die conservatieve, ouderwetse, populistische, zure, zuinige, calvinistische, schreeuwerige SP, dáár ga je toch zeker niet op stemmen?
Ons soort redelijke, hoogopgeleide en gecultiveerde mensen staat daar toch vér boven?

12:30 p.m.  
Blogger Clear Mind Press said...

gaaaaaadverdammmmmme, vreeeeeselijk zo'n film. Ik zou mijn ogen dicht doen.

12:18 a.m.  
Blogger Jacob van Sluis said...

Waarheen zal ik een bruggetje slaan? Ik heb geen beef. Heeft die ex-D66/PvdAer geen eigen blog, met bijbehorende zuurgraad?

9:57 a.m.  
Anonymous Ex-D66/PvdA stemmer said...

> Heeft die ex-D66/PvdAer
> geen eigen blog?

Nee, hij heeft geen eigen blog.
Dat zou voelen als preken voor eigen parochie.

10:46 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Haha

Expvdad66: het is te laaaannnnnnnnnnng. Wie gaat dat nu helemaal lezen? En het mist jus. En dat hebben die blogjes nu juist wel.
Maar ik moet lachen om de laatste reactie; die is dan ook best geestig en kort.

Kabouter (lachte hardop om het geheel)

12:39 a.m.  

Een reactie posten

<< Home